10.07.2025 12:29
10.07.2025 11:33
Pěší zóna ve Smetanových sadech získala novou tvář - FOTKY
09.07.2025 19:23 10.07.2025 11:01
Střet osoby s vlakem zastavil provoz mezi Rokycany a Ejpovicemi
Kmín nejen jako skvělé koření
Zelí, chléb nebo brambory si bez kmínu nemůžeme představit. Kmín má ale také spoustu výborných účinků na lidský organismus. Už odedávna se dává miminům proti nadýmání a nejen to...
Pro kmín je charakteristický vysoký obsah silice. Obsahuje ale také olej, bílkoviny a flavonoidy. Kmín byl dříve používán při žaludečních a střevních obtížích, ale také při onemocněních dýchacího systému. Dnes se kmín užívá též vnitřně. Má podobné účinky jako fenykl nebo anýz.
Kmín tlumí křeče hladkých svalů v trávicím ústrojí, zklidňuje žaludek a podporuje vylučování trávicích šťáv. Dokáže rovněž výrazně omezit kvasné a hnilobné procesy ve střevech. Na střevní parazity působí kmín toxicky. Toho využíváme hlavně k mírnění křečí žaludku a střev, proti nadýmání a k podpoře chuti na jídlo při nechutenství. Kmín však také zvyšuje produkci mateřského mléka a podporuje vykašlávání, což lze využít při léčbě zánětů dýchacích cest.
Čaj si můžeme připravit ze 2 čajových lžiček kmínu a 200 ml vody. Necháme vylouhovat a pijeme 2 krát až 3 krát denně.